J.C. Lodge

Someone loves you honey

J.C. Lodge, (vlastním jménem June Carol Lodge, se narodila 1. 12. 1958 v Londýně) je reggae zpěvačka, herečka a výtvarnice. Její průlomový hit “Someone Loves You, Honey” se stal v Nizozemsku v roce 1982 nejprodávanějším singlem. Lodge je také skvělá malířka, která vystavovala v kingstonských uměleckých galeriích a hrála v několika divadelních inscenacích.

Hudební kariéra

J.C. Lodge se narodila v Británii, její otec byl Jamajčan a matka Britka. Jako dítě ji odvezli na Jamajku, kde se fanynka Beatles brzy ponořila do rytmů R&B a reggae a zpívala si všechno, co slyšela.

Ke konci střední školy ji vztah s Errolem O’Meallym zavedl na její hudební cestě dál. Errol byl začínající autor a použil její hlas, aby prezentoval některé ze svých písniček v nahrávacím studiu Joea Gibbse. Písničky i zpěvačka byly dobře přijaty a J.C. byla v roce 1980 požádána, aby nahrála hit Charleyho Pridea „Someone Loves You, Honey“. Reggae verze původní country melodie se dostala na vrchol jamajských hitparád a získala pro J.C. zlatou a platinovou desku v Holandsku, kde byla v roce 1982 nejprodávanějším singlem. Deska byla velkým hitem, ale zruinovala Gibbse, který nezaplatil honorář autorovi. V roce 1982 vyšlo stejnojmenné album uvádějící George Nookse, a.k.a. Prince Mohameda.

V roce 1985 vydala J.C. album Revealed, předtím pracovala pro Music Works label Gussieho Clarka a vydala alba I Believe in You a Selfish Lover. „Telephone Love“, kterou pro Clarka nahrála v roce 1988, byla první  dancehallová nahrávka, která měla úspěch na americkém trhu R&B a hip-hopu. V New Yorku a dalších městech byla na vrcholu žebříčků a vynesla jí smlouvu s Warner Bros a jejich labelem Tommy Boy. Smlouva byla omezena jen na album Tropic of Love a singl „Home is Where the Hurt Is“, ale s tím se dostala na celkové 45. místo v hitparádě R&B.

Desky J. C. Lodge většinou sestávaly z reggae, ale některé obsahovaly i R&B a popové písničky. Autory byli většinou O‘Meally nebo sama J.C., Joe Gibbs, Willie Lindo, Gussie Clarke, Errol O‘Meally a Neil Fraser (a.k.a. Mad Professor) pro ni vytvořili produkci, která jí přinesla několik hitů a prestižních ocenění ve světě. Mezi další její songy patří „More Than I Can Say“ a „Make It Up“. S Tigerem zpívala duet „Love Me, Baby“ a s Shabba Ranksem „Telephone Love“.

V roce 2001 se vrátila do rodné Anglie, kde nahrála pro Jet Star Reggae Country – album s covery amerických country písní. V současné době nahrává pro Greensleeves Records label.

Sing ‘n‘ Learn

Když se J.C. v roce 1994 narodila dcera, inspirovalo ji to k psaní písniček pro děti. Vydala dvojalbum nazvané „Sing ‘n‘ Learn“ s jednoduchým počítáním a pravopisem pro nejmenší a s pravidly chování a ochrany životního prostředí pro větší děti. J. C. písničky vytvořila v různých rytmech a stylech, aby oslovily děti kdekoliv. Její práce byla dobře přijata i na Jamajce a ministerstvo školství kazety objednalo pro výuku na všech základních školách na ostrově.

V roce 2000 byla Lodge vyzvána jamajskou národní vysílací asociací TVJ, aby na základě „Sing ‘n‘ Learn“ produkovala třináctidílný televizní seriál pro děti. Show byla nadšeně přijata kritiky i diváky a získala ocenění od Press Association of Jamaica a Carribean Broadcasting Union.

Diskografie
Alba
  • Someone Loves You Honey (1982) (V Holandsku #5) Ariola/BMG Records
  • Revealed (1985) RAS
  • I Believe in You (1987) Greensleves
  • Selfish Lover (1990) VP
  • Home is Where The Hurt Is (1991)
  • Tropic of Love (1992) Tommy Boy/Warner Bros. Records
  • To the Max (1993) RAS/Sanctuary
  • Special Request (1995) RAS/Sanctuary
  • Love for All Seasons (1996) Ariwa
  • RAS Portraits: J.C. Lodge (1997) RAS/Sanctuary (kompilace)
  • Let Love Inside (2001) Mercury/IDJMG/Universal Records
  • Reggae Country (2002) Jet Star
  • Reggae Country 2 (2003) Jet Star
  • This is Crucial Reggae (2004) RAS/Sanctuary (kompliace)
Singly (výběr)
  • Someone Loves You Honey (1982) (v Belgii #1 / v Německu #25 / V Holandsku #1 / v Holandsku #1 roku)
  • More Than I Can Say (1982) (V Belgii #10 / v Německu #72 / v Holandsku #6)
  • Don’t Stop Me (1982)
  • Kiss And Say Goodbye (1984)
  • Give My Husband A Message (1985)
  • Telephone Love (1988) (USA R&B #95)
  • Home Is Where The Hurt Is (1991) (USA R&B #45)
  • Come Again (1992)
  • Love Transfusion (2012)
  • Comfort Zone (2013)

    z originálu https://en.wikipedia.org/wiki/J.C._Lodge
    přeložila Blanka

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více